loading

Ce să știți despre etapele endometriozei

endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar cu cea care aliniază uterul crește în alte părți ale corpului. Medicii tind să clasifice endometrioza în funcție de stadiul și tipul său.

Clasificarea pentru etapele de endometrioză pe care medicii le folosesc cel mai des este sistemul American pentru Medicină Reproductivă (ASRM). Sistemul ASRM clasează endometrioza folosind etapele 1–۴, care variază în măsura în care sistemul minim până la sever.

Sistemul ASRM oferă o idee despre severitatea afecțiunii, dar nu despre simptomele durerii și infertilității. Având în vedere acest lucru, cercetătorii sfătuiesc medicii să trateze simptomele unei persoane, mai degrabă decât stadiul endometriozei.

Medicii vor determina, de asemenea, care dintre cele trei tipuri de endometrioză are o persoană, deoarece acest lucru le va ghida deciziile de tratament.

În acest articol, discutăm etapele și tipurile de endometrioză. Ne uităm, de asemenea, la modul în care medicii diagnostică și tratează fiecare etapă și tipul afecțiunii.

Ce sunt etapele de endometrioză?

Profesioniști din domeniul sănătății Endometrioza grupului în patru etape în funcție de locația endometrialului -țesut asemănător, precum și cantitatea, adâncimea și dimensiunea.

Conform unui studiu din 2020, sunt disponibile mai multe sisteme de stadializare pentru clasificarea endometriozei. Cu toate acestea, medicii nu consideră că niciunul dintre ei este standardul de aur.

Sistemele de stadializare includ:

 • ASRM: Acest sistem de clasificare are acceptare globală și este cel mai bine -Sistem cunoscut. Este ușor de utilizat și îi ajută pe medici să explice extinderea condiției în termeni simpli.
 • Enzian: Această clasificare are o acceptare internațională slabă, iar complexitatea acesteia face dificilă pentru a înțelege persoanele cu condiția. Medicii pot folosi clasificarea enziană pentru a clasifica endometrioza profundă și infiltrată, deoarece sistemul se concentrează pe structuri din spatele peritoneului, care este țesutul care aliniază peretele abdominal. care suferă o intervenție chirurgicală endometrială. Dezavantajele sale implică subiectivitatea în notare și lipsa de corelație cu durerea.
 • Asociația Americană de Laparoscopisti Ginecologici Clasificarea: Experții dezvoltă în prezent acest sistem, care oferă avantajele recunoașterii durerii și infertilității. Nu a primit încă validarea.

etapele de endometrioză ASRM

Etapele endometriozei în conformitate cu sistemul de stadializare ASRM sunt următoarele:

 • Etapa 1, sau minimă: Această etapă acoperă scoruri de 1–۵.
 • Etapa 2, sau ușoară: Această etapă include scoruri de 6-15.
 • Etapa 3, sau Moderat: Scorurile de 16–۴۰ se încadrează în această etapă.
 • Etapa 4, sau severă: scoruri mai mari de 40 indică etapa 4.

Doctorii scor endometrioză în funcție de mai multe Factori, cum ar fi:

 • Locația, profunzimea și amploarea creșterilor asemănătoare endometriale
 • Mărimea endometriomelor ovariene, care sunt mase chistice care cuprinde țesut endometrial
 • Prezența și severitatea aderențelor, care sunt benzi fibroase care se formează între organe de reproducere feminine

Un medic atribuie fiecare creștere, endometriom sau adeziune, bazată pe scor, bazată pe scor pe dimensiunea și severitatea sa. Cu cât dimensiunea și severitatea este mai semnificativă, cu atât scorul este mai mare.

medicii folosesc sistemul ASRM pe scară largă, dar are unele dezavantaje, inclusiv faptul că stadiul nu se corelează cu durerea sau infertilitatea. De exemplu, o persoană cu endometrioză în stadiul 2 poate experimenta mai multă durere decât cineva cu stadiul 4. În plus, sistemul ASRM nu este suficient de detaliat pentru a se asigura că diferiți medici vor face întotdeauna aceeași clasificare.

Tipuri de endometrioză

Cercetări din 2017 raportează că există trei tipuri de endometrioză:

 • Creșteri ovariene și peritoneale superficiale
 • Endometriome
 • Infiltrare profundă Endometrioză, care implică noduli care cuprinde țesuturi asemănătoare endometriale, fibromusculare și adipose

Cum medicii diagnostică stadiul și tipul

medicii pot suspecta endometrioza după ce au efectuat un examen pelvic sau teste imagistice, cum ar fi ultrasunete sau RMN -uri. În astfel de cazuri, probabil că vor folosi laparoscopie pentru a confirma diagnosticul și a clasifica stadiul și tipul.

Laparoscopia implică realizarea unei incizii mici în abdomen și introducerea unui tub cu o cameră pentru a vizualiza pelvisul. Medicii pot vedea locațiile creșterilor endometriale folosind laparoscopie. De asemenea, pot înregistra și descrie creșterea și apoi le pot atribui un scor. Adăugarea scorurilor pe care le oferă tuturor creșterilor le permite să facă o clasificare.

modul în care stadiul și tipul afectează tratamentul

Cercetătorii au pus sub semnul întrebării eficacitatea utilizării clasificărilor de etapă pentru a ghida tratamentul tratamentului . Unii consideră că o descriere bine scrisă a creșterilor endometriale pe care un medic le observă într-o laparoscopie este mai utilă decât o clasificare în ghidarea tratamentului.

Deoarece simptomele nu se leagă neapărat cu etapele, clasificările nu pot determina cel mai bun tratament Opțiuni. Simptomele severe au nevoie de intervenție medicală indiferent de stadiu.

În prezent, nu există un sistem de clasificare cu scopul specific de ghidare a tratamentului, astfel încât medicii își pot baza deciziile de tratament pe simptome, mai degrabă decât o clasificare.

Endometrioza este o afecțiune progresivă?

Cercetătorii nu au explorat pe larg măsura în care progresează endometrioza. Cu toate acestea, câteva studii sugerează că afecțiunea progresează.

Conform unui studiu mai vechi din 2013, endometrioza este probabil să progreseze dacă apare în timpul adolescenței. Autorii afirmă că diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni dezvoltarea de leziuni severe care pot afecta fertilitatea.

Un studiu prospectiv chiar din 1991 a folosit 643 laparoscopii consecutive pentru a explora natura forum parazitol progresivă a endometriozei pe parcursul a 3 ani. Dovezile au indicat că condiția este progresivă.

rezumat

există mai multe sisteme de clasificare pentru etapele endometriozei, dar sistemul ASRM este cel pe care medicii îl folosesc de obicei. Medicii determină stadiul afecțiunii cu o laparoscopie, ceea ce le permite să vadă creșteri asemănătoare endometriale în interiorul pelvisului.

Deoarece niciunul dintre sistemele actuale de clasificare nu se corelează cu durerea, cercetătorii nu le recomandă ca un bază pentru tratament. În schimb, încurajează bazarea tratamentului pe simptome.

 • Sănătatea femeilor/ginecologia

Știrile medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică , și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .

healthblog

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!